XIII Deretin konkurs za neobjavljeni roman ‒ pobednik

Na XIII Deretin konkurs za neobjavljeni roman za Nagradu „Miroslav Dereta”,

u periodu od 1. marta do 1. jula 2018, stiglo je 115 rukopisa.

Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da Nagrada „Miroslav Dereta” za 2018. godinu pripadne:

Mirku Demiću za roman Pustolovine bačkog opsenara

 U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: Don Tomislava Ketiga, Beskrajna noć Ranka Pavlovića,Putovanje u Semipalatinsk Vladana Matića i Matična knjiga Draška Miletića.

 O pobedničkom rukopisu:

U romanu Pustolovine bačkog opsenara Mirka Demića narator, zabavljen rekonstrukcijom životopisa mogućeg pretka, zatiče sebe u introspekciji, a sve više i u prepoznavanju sopstvenih crta u liku neobičnog čoveka, pustolova, karijeriste i lažova s polovine XVIII veka, čije avanture prilježno osvetljava, neprekidno upitan nad tim šta pripada njemu samom, a šta predmetu njegovog interesovanja. Narator, pedesetogodišnji otpravnik vozova, posredno, sklapanjem priče o drugom čoveku, pravi rekapitulaciju vlastitog života, tačnije rekapitulaciju vlastitog osećanja života i stanja duha. Gradeći, na osnovu šturih dokumenata i porodičnog predanja, lik Dimitrija Vujića, bačkog Kazanove i avanturiste, narator nastoji da razume njegovu ulogu u dvorskim spletkama i rasvetli njegovu motivaciju. Tako, gledajući u drugog u kojeg projektuje i sebe, a sebe na fonu drugog o kome saznaje, stvara roman raskošne refleksije o životu.

Ono što izgleda razdvojeno vremenom, prostorom i karakterom, kako pripovedanje odmiče, pokazuje se sve više kao slično, srodno, istovetno. S jedne strane stoje avanture neobičnog pretka, a sa druge – bogatstvo emocija i detaljno nijansiranje delikatnog naratorovog sveta, bez ikakvih biografskih podataka o njegovom životu. Tako se od naizmenične naracije o prošlosti i sadašnjosti, o tuđem i sopstvenom, u ovom romanu raskošnog jezika formira treći sloj, u kome se spajanjem fragmenata događaja jednog i doživljaja drugog života doseže moguća celovitost postojanja.

Ovo je nesumnjivo najuspešniji i stilski i književno najkompletniji rukopis koji smo primili na XIII Deretinom konkursu za neobjavljeni roman, a koji svojim kvalitetom značajno nadilazi kvalitet aktuelne književne produkcije u poslednjih nekoliko godina.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *